Az idén végre sikerült fekete gyapjút festenem oregánóval. Az oregánó (más néven szurokfű) leveles-virágos szárát használtam, vízzel felöntve 2 órát főztem. Miután leszűrtem a levet, egy kevés vasgálicot tettem bele, majd ebben a lében főztem a gyapjút kb. két óráig. A gyapjút a festőlében hagytam kihűlni, ezután következett az öblítés (első öblítés: fél óra ecetes vízben áztatás-ezzel fixáljuk a színt). Kemendi Ágnes: Festőnövények c. könyve alapján festettem a gyapjút.
Üdvözöllek blogomon! Nemezkészítő vagyok, műhelyem Ásotthalmon található. Nemezeimhez magyar gyapjút használok, ez számomra azért fontos, mert az itthon tenyésztett cigája, cikta, racka és más juhfajták kiváló minőségű gyapja nagyon ritkán hasznosul újra. A lenyírt gyapjút magam tisztítom, kártolom és festem. A színeket a természetben gyűjtött levelekkel, termésekkel, növényi részekkel festem. Ez sok kísérletezéssel jár, blogomon ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése